Άλλη διεργασία, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί σε πιλοτική και σχεδιαστεί σε βιομηχανική κλίμακα, αφορά
στην εστεροποίηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων (παραγωγή μεθυλεστέρων, δηλαδή βιοντίζελ) όξινων και υπερόξινων χρησιμοποιημένων και αποβλήτων φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών, αποβλήτων λιπών, ολεϊνών, ελεύθερων λιπαρών οξέων κ.ά. με τη βοήθεια ενός
ετερογενούς όξινου στερεού καταλύτη.
Η διεργασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει:
α) Ως στάδιο προεπεξεργασίας των κλασικών διεργασιών παραγωγής βιοντίζελ από τα όξινα και υπερόξινα φυτικά έλαια και ζωικά λίπη,
τα οποία μετά την εστεροποίηση της οξύτητας θα οδηγούνται στις υπάρχουσες - συμβατικής τεχνολογίας - μονάδες παραγωγής βιοντίζελ.
β) Ως αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας, η οποία θα έχει ως τελικά προϊόντα το βιοντίζελ και το εξευγενισμένο έλαιο ή λίπος για οποιαδήποτε
τεχνική χρήση.
γ) Ως αυτοτελή μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, η οποία θα έχει ως τελικά προϊόντα το βιοντίζελ και τη γλυκερίνη.
Οι πρώτες ύλες που θα μπορούν να επεξεργαστούν στη μονάδα είναι οι ακόλουθες:
α) Φυτικά έλαια και ζωικά λίπη με οξύτητες πάνω από 5%.
β) Ελεύθερα λιπαρά οξέα που προκύπτουν από απόσταξη
(οξύτητες από 5% - 100%).
γ) Ελεύθερα λιπαρά οξέα (ολεΐνες) που προκύπτουν από τη διάσπαση
της σαπουνόπαστας.
δ) Μίγμα ελεύθερων λιπαρών οξέων που προκύπτουν από τη διάσπαση
της ακατέργαστης (crude) γλυκερίνης.
ε) Όλα τα μίγματα ελαίων, λιπών και βιοντίζελ, με οποιαδήποτε περιεκτικότητα
σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και υγρασία.
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της νέας αυτής διεργασίας στην πιλοτική μας μονάδα στο ΕΜΠ και τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της, έχουμε περάσει στη βιομηχανική εφαρμογή της.
Η AGROENERGY έχει πραγματοποιήσει τον αρχικό - βασικό βιομηχανικό σχεδιασμό και βρίσκεται στην ανεύρεση συνεργασίας με επενδυτές, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την εγκατάσταση αρχικά μιας πιλοτικής βιομηχανικής μονάδας, με δυνατότητα επεξεργασίας 5 - 10 Mt ακατέργαστης πρώτης ύλης ημερησίως.
Η πρότυπη αυτή μονάδα μπορεί να ενσωματωθεί, ως στάδιο προεπεξεργασίας, σε υπάρχουσες ή νέες, συμβατικής τεχνολογίας, μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, στις οποίες και θα πραγματοποιείται ο τελικός εξευγενισμός (purification) του παραγόμενου βιοκαυσίμου.
Στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής, εκτός από το εμπορικό κέρδος που εξασφαλίζεται από την παραγωγική λειτουργία της μονάδας, αποτελεί η επιχειρηματική εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας που ήδη υπάρχει και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία μας αλλά και αυτής που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη πρότυπη εφαρμογή της. Όπως αναφέραμε και στις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, ενδιαφερόμαστε για την εξέλιξη - ανάπτυξη του προγράμματος και τη διαμόρφωση συνεργασιών με εταιρείες οι οποίες μπορούν και ενδιαφέρονται να στηρίξουν και να προωθήσουν το έργο αυτό.
Στόχος της εταιρείας μας είναι να κατασκευάσουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα και στη συνέχεια να προωθήσουμε τη Νέα Διεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από συνεργασίες με εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού αλλά και γραμμών παραγωγής βιοντίζελ, με τις οποίες είμαστε ήδη σε επαφή, ή άλλες εταιρείες και ομίλους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
Με τη χρήση της υπερόξινης ρητίνης (ο όξινος ετερογενής καταλύτης) επιτυγχάνονται ικανοποιητικές αποδόσεις της αντίδρασης.
Πρώτες ύλες με υψηλή αλλά και χαμηλότερη οξύτητα μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν σε επίπεδα αποδεκτά από τη βιομηχανία .
Η μέθοδος της εστεροποίησης μπορεί να λειτουργήσει ως μέθοδος προεπεξεργασίας όξινων και υπερόξινων ελαίων και λιπών στα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια κλασικής παραγωγής βιοντίζελ, με στόχο την παραγωγή ποιοτικού βιοντίζελ από χαμηλής ποιότητας, απόβλητης και υπολειμματικής ελαιούχου πρώτης ύλης.
Ικανοποιητική απόδοση και μικρό κόστος ανάκτησης του καταλύτη.
Η AGROENERGY έχει εκπονήσει τεχνικοοικονομικές μελέτες βιωσιμότητας μονάδων και εργοστασίων παραγωγής βιοντίζελ διαφόρων δυναμικοτήτων, με πρώτες ύλες τηγανέλαια και ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, χωρίς και με το στάδιο εστεροποίησης ως στάδιο προεπεξεργασίας, συγκρίνοντας την καταλυτική συμπεριφορά του πυκνού θειικού οξέος και της υπερόξινης ρητίνης καθώς και την οικονομικότητα των δύο διεργασιών εστεροποίησης (της κλασικής με το θειικό οξύ και της νέας με τη ρητίνη).