Η AGROENERGY καταθέτει επιχειρηματικές προτάσεις συνεργασίες για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση έργων παραγωγής βιοκαυσίμων, ενέργειας και άλλων προϊόντων από ανανεώσιμες πηγές, έχοντας ως αιχμή την εγκατάσταση καθετοποιημένων εργοστασίων που θα αξιοποιήσουν διαφορετικά είδη βιομάζας, κυρίως της απόβλητης και υπολειμματικής.
Ανάλογα με το είδος της βιομάζας επιλέγουμε διάφορες διεργασίες για να οδηγήσουμε τη βιομάζα στην παραγωγή βιοκαυσίμων και ενέργειας.
Μία διεργασία είναι αυτή της συνδυασμένης αναερόβιας χώνευσης (παραγωγή βιοαερίου) οργανικών αγροτοβιομηχανικών και άλλων αποβλήτων και υπολειμμάτων (απόβλητης και υπολειμματικής βιομάζας) που μπορούν και συμφέρει να χωνευθούν σε ανερόβιες συνθήκες, καθώς και ενεργειακών καλλιεργειών, δηλαδή φυτών τα οποία, με συγκεκριμένη μορφή, μπορούν να οδηγηθούν στο αναερόβιο χωνευτήρα. Το παραγόμενο βιοαέριο οδηγείται κυρίως σε μηχανές εσωτερικής καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, αλλά αναβαθμισμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κίνηση ή για θέρμανση.
Μία άλλη διεργασία είναι αυτή της αεριοποίησης απόβλητης, υπολειμματικής και άλλης βιομάζας (αγροτοβιομηχανικής, αστικής, δασικής και άλλης, κυρίως της στερεής) και καύσης του αερίου σύνθεσης (syngas), που θα προκύψει, σε μηχανές εσωτερικής καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Η διεργασία αυτή και γενικότερα η διαδικασία της αεριοποίησης έχει την ίδια λογική με αυτή της συνδυασμένης αναερόβιας χώνευσης (ή ζύμωσης).
Και στις δύο διεργασίες παράγεται ένα αέριο (βιοαέριο στη μία και αέρια σύνθεση - syngas στην άλλη), το οποίο οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), όπου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.
Και στις δύο διαδικασίες απαιτείται παρόμοια καθετοποίηση των εργοστασίων προς την κατεύθυνση των προϊόντων αλλά και προς την κατεύθυνση των πρώτων υλών. Ανάλογα με το είδος της πρώτης ύλης, δηλαδή της βιομάζας, επιλέγουμε τη μία ή την άλλη διεργασία. Έτσι ένα εργοστάσιο μπορεί να είναι υβριδικό, δηλαδή να διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής, μία για κάθε διεργασία, έναν υποσταθμό για την πώληση της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και ένα θερμοκήπιο για την εκμετάλλευση του συνόλου της παραγόμενης θερμότητας.
Εκτός από τα αέρια βιοκαύσιμα (βιοαέριο, syngas κ.ά.) μπορούμε και πρέπει να παράξουμε υγρά βιοκαύσιμα, όπως είναι το βιοντίζελ και η βιοαιθανόλη.
Το βιοντίζελ παράγεται από τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη. Αποτελεί ένα άριστο υποκατάστατο του συμβατικού ντίζελ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή σε μίγματα με αυτό στους ήδη υπάρχοντες πετρελαιοκινητήρες.
Η βιοαιθανόλη παράγεται από σακχαρούχα, κυτταρινούχα και αμυλούχα φυτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μίγματα με τη βενζίνη.
Στα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς ανήκουν και τα στερεά βιοκαύσιμα, όπως είναι οι πελλέτες (τα pellets) και οι μπρικέττες (οι briquettes).
Τα στερεά βιοκαύσιμα παράγονται από τα υπολείμματα των γεωργικών καλλιεργειών και της επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων (γεωργική βιομάζα), τα υπολείμματα της καλλιέργειας των δασών και της επεξεργασίας του ξύλου (δασική βιομάζα), την απόβλητη και υπολειμματική στερεή βιομάζα των Δήμων (κλαδέματα κ.ά.) και άλλα.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η χρήση των βιοκαυσίμων είναι
η προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα βιοκαύσιμα συμβάλλουν στην ελάττωση των εκπομπών επικίνδυνων ρυπαντών και αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου,
η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και
η παράλληλη δημιουργία νέων ευκαιριών για τους αγρότες.
Παράλληλα, η αξιοποίηση απόβλητης και υπολειμματικής βιομάζας για την παραγωγή τους προστατεύει το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, οπότε η κοινωνία κερδίζει από την ενέργεια που παράγεται χρησιμοποιώντας βιομάζα που διαφορετικά μολύνει.
Στόχος των ερευνών παγκοσμίως και της πολιτικής των κοινωνιών καθώς και της επιστημονικής - ερευνητικής και επιχειρηματικής προσπάθειας της εταιρείας μας αποτελεί η παραγωγή βιοκαυσίμων και ενέργειας αποκλειστικά από απόβλητη και υπολειμματική βιομάζα, στα πλαίσια κάθετων επιχειρηματικών μοντέλων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο.
Η παραγωγή του βιοαερίου και η καύση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ή η αναβάθμισή του για τη χρήση του στην κίνηση ή για θέρμανση αποτελεί μία από τις πλέον ελκυστικές επιχειρηματικές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη Γερμανία λειτουργούν περισσότερα από 7.000 εργοστάσια βιοαερίου. Τα περισσότερα είναι πλήρως καθετοποιημένα και στα πιο πολλά το παραγόμενο βιοαέριο δεν οδηγείται όλο σε μία ΜΕΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (και θερμότητας).
Όσον αφορά στα IRR των έργων αυτών, στη Γερμανία αυτά είναι μικρότερα από εκείνα που προκύπτουν από τις μελέτες που έχουμε κάνει για ανάλογα έργα στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί αξιοποιούν τα πάντα (πρώτες ύλες και όλα τα προϊόντα και παραπροϊόντα) με τους πλέον επικερδείς τρόπους. Όμως, λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που πρέπει να έχουν τα εργοστάσια, τα κόστη κατασκευής και εγκατάστασης των εργοστασίων εκεί είναι τουλάχιστον κατά 20% υψηλότερα από τα αντίστοιχα κόστη που προτείνουμε στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι μία σε κάθε κατηγορία, όπως είναι στην Ελλάδα, αλλά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Εμείς, στα πρώτα business plans που κάνουμε για κάθε έργο, λαμβάνουμε υπόψη μας πολλούς από τους παράγοντες αυτούς, αλλά όχι όλους. Όμως, ως τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούμε αυτή που έχει θεσμοθετηθεί εδώ, η οποία είναι η μέγιστη της Γερμανίας. Όταν θεωρούμε χαμηλότερες τιμές πώλησης, πλησιάζοντας έτσι ένα μέσο έργο στη Γερμανία, το IRR της επένδυσης πέφτει στα επίπεδα του αντίστοιχου γερμανικού IRR.
Στα προχωρημένα business plans της AGROENERGY λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες και όλες οι παραμέτροι ενός πλήρους και καθετοποιημένου σε διάφορα επίπεδα έργου παραγωγής βιοαερίου και ενέργειας από αυτό. Εκεί προκύπτουν μεγαλύτερα IRR που δεν απέχουν πολύ από τα IRR ενός πλήρως καθετοποιημένου έργου στη Γερμανία όπου έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι παράγοντες που αυξάνουν, έτσι, την τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάποια στοιχεία για την Ελλάδα:
Πριν από μία δεκαετία περίπου είχαμε μελετήσει και καταλήξει, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ότι η ηλεκτρική ισχύς που μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα μέσω της παραγωγής βιοαερίου μόνο από 3-4 είδη γνωστών αποβλήτων (κοπριές, απόβλητα και υποπροϊόντα σφαγείων, απόβλητα τυροκομείων και κάποια άλλα οργανικά βιομηχανικά απόβλητα) ανέρχεται στα 350 MW.
Αν λάβουμε υπόψη μας και άλλες πρώτες ύλες, όπως γεωργικές, βιομηχανικές, αστικές κ.ά. που αποβάλλονται ή προκύπτουν ως υπολείμματα ή υποπροϊόντα, καθώς και εκείνες που μπορούν να παραχθούν (αξιοποιώντας γεωργικές εκτάσεις, παρατημένες ή όχι, κτηνοτροφικές μονάδες, παλαιές και παρατημένες ή νέες), και μιλάμε μόνο για εκείνες που μπορούν να οδηγηθούν στον αναερόβια χωνευτήρα, στα πλαίσια εφαπτόμενων δράσεων συνδυασμένης αναερόβιας χώνευσης (παραγωγής βιοαερίου και της ενέργειας από αυτό) ή δράσεων κεντρικής συνδυασμένης αναερόβιας χώνευσης, τότε η ηλεκτρική ισχύς που μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 MW (= 1 GW), δηλαδή την ισχύ που παράγεται από δύο τουλάχιστον ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη ανανεώσιμη ηλεκτρική ισχύς μπορεί να παραχθεί μόνο από το βιοαέριο, δηλαδή μόνο μέσω της διεργασίας της συνδυασμένης αναερόβιας χώνευσης.
Επίσης, παράλληλα παράγεται και θερμική ισχύς, το 70% της οποίας μπορεί να εκμεταλλευτεί εκτός εργοστασίου, π.χ. για τηλεθέρμανση ή για την ανάπτυξη θερμοκηπίων. 700 MW θερμικής ισχύος μπορούν να θερμάνουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας και άλλων λαχανικών. Το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου στρέμματος δεν ξεπερνά τις 50.000 €, ενώ το κέρδος από την πώληση της παραγόμενης ντομάτας κυμαίνεται από 25.000 - 35.000 €/στρέμμα. Προφανώς, τα κόστη και τα κέρδη ανά εγκατάσταση δεν είναι γραμμικά.
Αν λάβουμε υπόψη μας και άλλη βιομάζα, αγροτική, βιομηχανική, αστική και άλλη, κυρίως τη στερεή, που αποβάλλεται ή προκύπτει ως υπόλειμμα, καθώς και εκείνη που μπορεί να παραχθεί (αξιοποιώντας γεωργικές εκτάσεις, παρατημένες ή όχι, τα υποπροϊόντα και παραπροϊόντα των ελαιουργείων και πυρηνελαιουργείων κ.ά.), στα πλαίσια εφαπτόμενων δράσεων αεριοποίησης (παραγωγής αερίου σύνθεσης - syngas και της ενέργειας από αυτό) ή δράσεων κεντρικής συνδυασμένης αεριοποίησης, τότε μπορεί να παραχθεί επιπλέον ηλεκτρική ισχύς εκατοντάδων MW και θερμική ισχύς περίπου διπλάσια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας μπορεί να εκμεταλλευτεί εκτός των εργοστασίων.
Η AGROENERGY προτείνει την εγκατάσταση και εκμετάλλευση πλήρως καθετοποιημένων και υβριδικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από τα δύο αυτά αέρια βιοκαύσιμα. Παράλληλα, μπορεί και πρέπει να εγκαθίσταται και μία μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, ώστε το εργοστάσιο να μπορεί να εκμεταλλεύεται με τον πλέον βιώσιμο τρόπο οποιαδήποτε οργανική πρώτη ύλη.
Ένα τέτοιο εργοστάσιο μπορεί να μελετηθεί, να σχεδιαστεί, να κατασκευαστεί και να εγκατασταθεί από την AGROENERGY έτσι ώστε να μπορεί να επεκταθεί με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων δεύτερης και τρίτης γενιάς, ως στάδια προεπεξεργασίας των γραμμών παραγωγής που θα έχουν στηθεί αρχικά, αλλά και ως αυτόνομες παράλληλες νέες γραμμές.
περισσότερα...
Η μέθοδος παραγωγής του βιοντίζελ, που
εφαρμόζεται παγκόσμια σε βιομηχανικό επίπεδο, είναι αυτή της αλκοόλυσης (μετεστεροποίησης)
των
τριγλυκεριδίων, που αποτελούν το κύριο συστατικό των φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών, και
της εστεροποίησης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, με κάποια αλκοόλη μικρού μοριακού βάρους (κυρίως τη μεθανόλη).
Το τελικό προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας είναι οι μεθυλεστέρες (το βιοντίζελ) και παραπροϊόν η γλυκερίνη.
Στις συμβατικές διεργασίες εφαρμογής της μεθόδου, στις οποίες βασίζεται η έως τώρα ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής βιοντίζελ πρώτης γενιάς σε ολόκληρο τον κόσμο, ως καταλύτες χρησιμοποιούνται κυρίως ισχυρές βάσεις (NaOH, KOH, CH3ONa κ.ά.) που διαλύονται στη μεθανόλη και σπανίως ισχυρά οξέα (πυκνό H2SO4).
Στις νέες διεργασίες δεύτερης γενιάς εφαρμογής της μεθόδου γίνεται προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής του βιοντίζελ, χρησιμοποιώντας υπολειμματική και απόβλητη ελαιούχο βιομάζα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του, και προσπάθεια οι διεργασίες αυτές να είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον, με χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και πιο συμβατές με τον όρο "βιοκαύσιμα".
Η καρδιά της επιστημονικής ομάδας της AGROENERGY αποτελεί την πρώτη επιστημονική ομάδα της χώρας μας που ασχολήθηκε ερευνητικά και όχι μόνο, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με τη συστηματική ανάπτυξη όλης της απαραίτητης υποδομής και δυνατότητας παραγωγής και διαχείρισης πιστοποιημένου βιοντίζελ πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Ελλάδα, με πρώτες ύλες διάφορα ραφιναρισμένα ή μη φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο, φοινικέλαιο, πυρηνέλαιο, ελαιόλαδο κ.ά.) και ζωικά λίπη, χαμηλού και αρνητικού κόστους χρησιμοποιημένα φυτικά λάδια (π.χ. τηγανέλαια) και ζωικά λίπη, όξινα και υπερόξινα απόβλητα και υπολειμματικά φυτικά λάδια και ζωικά λίπη, λιπαρά οξέα, ολεΐνες κ.ά..
Στα πλαίσια της έρευνας αυτής έχει πλήρως αναπτυχθεί και βελτιστοποιηθεί η κλασική μέθοδος παραγωγής βιοντίζελ, έχουν μελετηθεί όλα τα είδη των πρώτων υλών που είναι κατάλληλες για τις κλασικές διεργασίες, οι ιδιότητές τους, η ποιότητά τους και οι τρόποι παρασκευής τους, έχει αποκτηθεί πλήρης τεχνογνωσία για τα πρόσθετα βελτίωσης των ιδιοτήτων του βιοντίζελ, έχει αναπτυχθεί ένα μοναδικό δίκτυο προσδιορισμού και πιστοποίησης του βιοντίζελ σύμφωνα με το ΕΝ-14214, έχει αποκτηθεί πλήρης γνώση και δυνατότητα παρακολούθησης των ενδιάμεσων σταδίων των αντιδράσεων της μετεστεροποίησης και της εστεροποίησης και γενικότερα της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και δυνατότητα αναμόρφωσης και εκμετάλλευσης της ακατέργαστης γλυκερίνης με διάφορους τρόπους.
Το βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν η ανάπτυξη και αριστοποίηση νέων, οικονομικά αποδοτικών και ευέλικτων διεργασιών παραγωγής βιοντίζελ δεύτερης και τρίτης γενιάς, με τη χρήση διαφόρων νέων καταλυτών (στερεών ετερογενών καταλυτών), με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ από κάθε είδος φυτικού ελαίου και ζωικού λίπους, κυρίως από τα μη ραφιναρισμένα φυτικά έλαια και ζωικά λίπη, από όξινα και υπερόξινα χρησιμοποιημένα, υπολειμματικά και απόβλητα φυτικά λάδια και ζωικά λίπη κακής ποιότητας (με σημαντική περιεκτικότητα σε νερό), από ολεΐνες, από ελεύθερα και άλλα λιπαρά οξέα κ.ά..
Στόχος της έρευνας των επιστημόνων της AGROENERGY ήταν η σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής βιοντίζελ με τη βελτίωση, βελτιστοποίηση και ανάπτυξη χημικών διεργασιών που θα μπορούν, καταρχήν, να μετατρέπουν υπολειμματική και απόβλητη, χαμηλού ή και αρνητικού κόστους, ελαιούχο βιομάζα σε βιοντίζελ και επιπλέον να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και όσο το δυνατόν πιο συμβατές με τον όρο «βιοκαύσιμα».
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής αυτής δραστηριότητας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αφού, εκτός των άλλων, σε πολύ μικρούς χρόνους αντίδρασης είναι δυνατή πλέον η μετατροπή σε βιοντίζελ πρώτων υλών χαμηλού ή και αρνητικού κόστους, χωρίς ιδιαίτερη προεπεξεργασία της πρώτης ύλης και χωρίς τη δημιουργία των ανεπιθύμητων παραπροϊόντων και αποβλήτων των κλασικών διεργασιών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το βιοντίζελ και η γλυκερίνη παράγονται σε κατάσταση υψηλής καθαρότητας αμέσως μετά την αντίδραση, οπότε δεν χρειάζεται να υποστούν περαιτέρω όλη εκείνη την επεξεργασία που απαιτούν οι κλασικές διεργασίες, και η οξύτητα (μέρος της πρώτης ύλης) δεν απομακρύνεται ως σαπουνόπαστα (κακό υποπροϊόν) αλλά μετατρέπεται σε βιοντίζελ, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος παραγωγής του βιοντίζελ και διαχείρισης των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας να είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της κλασικής μεθόδου, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν τα πειράματα, που πραγματοποιήσαμε, με καταλύτες ειδικά ένζυμα σε χαμηλές θερμοκρασίες (35οC), χρησιμοποιώντας ραφιναρισμένα ή μη φυτικά έλαια, με προϊόντα επίσης υψηλής καθαρότητας.
Επίσης, αναπτύχθηκε και η θερμική μέθοδος παραγωγής βιοντίζελ, ιδίως από όξινα λάδια και λίπη, σε υψηλές θερμοκρασίες απουσία καταλύτη.
Τα αποτελέσματα όλων αυτών των εργασιών έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινωθεί σε πολλά διεθνή συνέδρια και η αποδοχή τους από την επιστημονική κοινότητα και επιχειρηματίες είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική.
Το βιοντίζελ μπορεί να οδηγείται στα διυλιστήρια για ανάμιξη με το συμβατικό ντίζελ και διάθεση του μίγματος στην κίνηση ή να χρησιμοποιείται στους υπάρχοντες καυστήρες πετρελαίου για θέρμανση ή να οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε ως
υποκατάστατο της βενζίνης σε κινούμενα οχήματα είναι η
βιοαιθανόλη.
Η βιοαιθανόλη παράγεται κυρίως με τη μέθοδο της αλκοολικής ζύμωσης της ζάχαρης. Μπορεί, επίσης, να συντεθεί βιομηχανικά από την χημική αντίδραση του αιθυλενίου με ατμό.
Οι κύριες πηγές ζάχαρης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της βιοαιθανόλης, προέρχονται από ενεργειακές καλλιέργειες, δηλαδή καλλιέργειες φυτών που αναπτύσσονται ειδικά για ενεργειακούς σκοπούς, από υπολείμματα γεωργικών και δασικών καλλιεργειών, γεωργικών βιομηχανιών, καρποφόρων και δασικών δένδρων και χαρτιού, τροφίμων κ.ά.. Τα ενεργειακά φυτά μπορεί να είναι το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα άχυρα, το ξύλο ιτιάς και άλλων δέντρων, το πριονίδι, τα ζαχαροκάλαμα, ο μίσχανθος , η αγριαγκινάρα, το σόργο κ.ά.. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σχετικά με την αξιοποίηση των δημοτικών στερεών αποβλήτων για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Η βιοαιθανόλη [αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη (C2H5OH)] είναι ένα άχρωμο διαυγές υγρό, βιοαποικοδομήσιμο και χαμηλής τοξικότητας και προκαλεί πολύ μικρή μόλυνση αν χυθεί στο περιβάλλον. Κατά την καύση της παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και νερό.
Η αιθανόλη είναι ένα καύσιμο υψηλού αριθμού οκτανίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο αύξησης του αριθμού οκτανίου της βενζίνης. Επίσης, με τη ανάμιξή της με βενζίνη επιτυγχάνουμε τον εμπλουτισμό του καυσίμου μίγματος σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα μία πιο ολοκληρωμένη καύση άρα και μειωμένες εκπομπές καυσαερίων.
Μίγματα καυσίμου με βιοαιθανόλη πωλούνται ευρύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πλέον σύνηθες μίγμα είναι αυτό που αποτελείται από 10% αιθανόλη και 90% βενζίνη (Ε10). Οι κινητήρες των οχημάτων δεν απαιτούν μετατροπή για να κινηθούν με Ε10. Επίσης, η χρήση του Ε10 δεν έχει καμία επίπτωση στην εγγύηση του οχήματος. Μόνο ευέλικτα οχήματα μπορούν να κινηθούν με καύσιμο μίγμα 85% αιθανόλης και 15% βενζίνης (Ε85).
Οι
πελλέτες και
οι
μπρικέττες είναι αποτέλεσμα συμπίεσης της απόβλητης και υπολειμματικής στερεής βιομάζας, η οποία αρχικά θρυμματίζεται, ξηραίνεται και μετατρέπεται σε πριονίδι. Είναι ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον, γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα για την παρασκευή τους και η καύση τους είναι σχεδόν τέλεια, παράγοντας πολύ μικρή ποσότητα στάχτης και καπνού. Επιπλέον, για την παρασκευή τους δεν χρειάζεται να κοπεί ούτε ένα δέντρο, γιατί για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται υπολείμματα και απόβλητα επεξεργασίας ξύλου και αγροτικών καλλιεργειών καθώς και ενεργειακά φυτά που καλλιεργούνται ειδικά για τον σκοπό αυτόν.
Οι πελλέτες έχουν σχήμα κυλινδρικό, μήκος συνήθως 1-4 εκατοστών και διάμετρο 6-10 χιλιοστών. Η θερμογόνος δύναμη των πελλετών είναι τουλάχιστον 4,2 KWh/kg πελλετών. Σε γενικές γραμμές, 2 kg πελλετών έχουν την ίδια θερμιδική απόδοση με 1 lt πετρελαίου.
Ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα της χώρας μας και των χωρών της νότιας Ευρώπης είναι η διαχείριση των παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και αποβλήτων της ελαιουργικής και πυρηνελαιουργικής δράσης (της τριφασικής ή διφασικής πυρήνας και κυρίως του κατσίγαρου).
Μία λύση διαχείρισης του απόβλητου κατσίγαρου αποτελεί
η εξάτμιση, την οποία έχουμε προτείνει σε ελαιουργεία και πυρηνελαιουργεία. Μία άλλη πρόταση αξιοποίησης του κατσίγαρου και της πυρήνας, που απομένει μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του ξυλώδους κλάσματός της και του πυρηνέλαιου, είναι
η αναερόβια χώνευσή τους και η παραγωγή ενέργειας. Ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια μπορεί να παραχθεί αν δεν εκχυλιστεί το πυρηνέλαιο. Άλλωστε, το πυρηνέλαιο αξίζει πλέον μόνο για την παραγωγή βιοντίζελ και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι το εργοστάσιο μπορεί να διαχειριστεί την υψηλή οξύτητα που περιέχει μετά την παραγωγή του. Έτσι, δεν χρειάζεται να πάμε στο πυρηνελαιουργείο. Η πυρήνα, η τριφασική μαζί με τον κατσίγαρο ή η διφασική που περιέχει τον κατσίγαρο, μπορεί να οδηγείται σε αναερόβιο χωνευτήρα σε συνδυασμό με άλλα ζυμώσιμα οργανικά αγροτικά και βιομηχανικά απόβλητα και υπολείμματα της ευρύτερης περιοχής ενός ελαιουργείου ή πυρηνελαιουργείου και να δίνει ενέργεια.
Ένα από τα ελκυστικότερα προϊόντα της χώρας μας είναι το ελαιόλαδο. Η ελαιουργική δράση πρέπει να στηριχθεί. Όμως, πρώτο πρόβλημα της δράσης αυτής αποτελεί η διαχείριση των αποβλήτων της. Η εταιρεία μας έχει προσπαθήσει να πείσει πυρηνελαιουργεία και μεγάλα ελαιουργεία να βελτιώσουν την αξιοποίηση της πυρήνας σε συνδυασμό με τη διαχείριση των αποβλήτων τους (κατσίγαρου κ.λπ.). Δυστυχώς, οι επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί κι αυτό γιατί η πολιτεία δεν στηρίζει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτό λειτουργεί ως άλλοθι για την πολιτεία για να μην επιβάλλει πρόστιμα και τελικά να επιτρέπει να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα αιχμής.
Μία επιχειρηματική πρόταση της
AGROENERGY για συνεργασία και χρηματοδότηση αφορά στην
εγκατάσταση και εκμετάλλευση εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με τη διαδικασία της συνδυασμένης αναερόβιας χώνευσης (παραγωγή βιοαερίου) οργανικών αγροτοβιομηχανικών και άλλων αποβλήτων και υπολειμμάτων (απόβλητης και υπολειμματικής βιομάζας), καθώς και ενεργειακών καλλιεργειών, σε οποιαδήποτε επιλεγμένη περιοχή της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Το παραγόμενο βιοαέριο οδηγείται κυρίως σε μηχανές εσωτερικής καύσης για την παραγωγή της ενέργειας, αλλά αναβαθμισμένο μπορεί να χρησιμοποιείται και
στην κίνηση ή για θέρμανση.
περισσότερα...
Μία άλλη επιχειρηματική πρόταση για συνεργασία και χρηματοδότηση αφορά στην
εγκατάσταση και εκμετάλλευση εργοστασίων παραγωγής βιοντίζελ, ένα μέρος του οποίου θα οδηγείται στα διυλιστήρια για ανάμιξη με το συμβατικό ντίζελ και διάθεση του μίγματος
στην κίνηση, ένα άλλο μέρος θα οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσης
για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται στους υπάρχοντες καυστήρες πετρελαίου
για θέρμανση.
περισσότερα...
Η παραγωγή των βιοκαυσίμων πρέπει να στηρίζεται σε επιχειρηματικά μοντέλα κάθετης αξιοποίησης της βιομάζας, κυρίως της απόβλητης και υπολειμματικής καθώς και εκείνης που θα προέρχεται από εκτάσεις που θα καλλιεργούνται για ενεργειακούς σκοπούς, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης εκμετάλλευσης των αγροτικών δυνατοτήτων για διατροφή (ανθρώπων και ζώων) και παραγωγή ενέργειας.
Μία επιχειρηματική δράση συνίσταται στην παραγωγή, εκμετάλλευση και γενικότερη διαχείριση της βιομάζας για την παραγωγή βιοκαυσίμων και άλλων προϊόντων, έχοντας ως αιχμή την ανάπτυξη καθετοποιημένου εργοστασίου παραγωγής βιοντίζελ από ενεργειακές καλλιέργειες.
περισσότερα...
Ένα
σύγχρονο καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί κυρίως φθηνές πρώτες ύλες (απόβλητα και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, απόβλητα και υπολειμματικά ζωικά λίπη κ.ά.) και να μειώνει έτσι δραστικά το κόστος παραγωγής του, πρέπει να περιλαμβάνει:
1) Μονάδα εξευγενισμού φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών.
Η καρδιά της μονάδας θα αποτελείται από τρεις επιμέρους μονάδες, τη μονάδα αποφωσφάτωσης μπρούτων φυτικών ελαίων, τη μονάδα εξουδετέρωσης και τη μονάδα ξήρανσης.
2) Μονάδα αδρανοποίησης των ζωικών υποπροϊόντων σφαγείων (με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος) και ρευστοποίησης του περιεχόμενου
λίπους.
3) Μονάδα επεξεργασίας υπερόξινων φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών, όπου η περιεχόμενη οξύτητα θα μετατρέπεται σε βιοντίζελ.
4) Μονάδα παραγωγής βιοντίζελ.
περισσότερα...
Μία δυναμική επιχειρηματική πρόταση αφορά στην
εγκατάσταση και εκμετάλλευση ενός κάθετου υβριδικού εργοστασίου παραγωγής βιοντίζελ και ενέργειας μέσω της παραγωγής βιοαερίου, με πρώτη ύλη κυρίως απόβλητη και υπολειμματική βιομάζα.
Το εργοστάσιο αυτό θα περιλαμβάνει:
Α) Μία μονάδα εξευγενισμού ελαιούχων υλών (φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών).
Β) Μία μονάδα παραγωγής βιοντίζελ.
Γ) Μία μονάδα παραγωγής βιοαερίου και στη συνέχεια ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Το εργοστάσιο μπορεί να καθετοποιηθεί περαιτέρω τόσο προς την πλευρά των πρώτων υλών όσο και προς την πλευρά των προϊόντων.
Μία περίπτωση περαιτέρω καθετοποίησης αποτελεί η εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας και θερμοκηπίου.
περισσότερα...
Ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα της χώρας μας είναι
η διαχείριση των παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και αποβλήτων της ελαιουργικής και πυρηνελαιουργικής δράσης (της τριφασικής ή διφασικής πυρήνας και κυρίως του κατσίγαρου).
Μία λύση διαχείρισης του κατσίγαρου αποτελεί η εξάτμιση, την οποία η AGROENERGY έχει προτείνει σε ελαιουργεία και πυρηνελαιουργεία.
Μία άλλη πρόταση αξιοποίησης του κατσίγαρου, καθώς και της πυρήνας που απομένει μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του ξυλώδους κλάσματός της και του πυρηνέλαιου, είναι η αναερόβια χώνευσή τους, σε συνδυασμό με άλλα οργανικά αγροτικά και βιομηχανικά απόβλητα και υπολείμματα, και η παραγωγή ενέργειας.
περισσότερα...
Μία παράλληλη επιχειρηματική πρόταση της
AGROENERGY αφορά στην
εγκατάσταση και εκμετάλλευση εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, καθώς και άλλων προϊόντων, με τη διαδικασία της συνδυασμένης αεριοποίησης (παραγωγή αερίου σύνθεσης ή syngas) απόβλητης, υπολειμματικής και άλλης βιομάζας (αγροτοβιομηχανικής, αστικής και άλλης, κυρίως της στερεής), σε οποιαδήποτε επιλεγμένη περιοχή της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Το παραγόμενο αέριο σύνθεσης οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσης για την παραγωγή της ενέργειας.
Ένα παράδειγμα αφορά σε εργοστάσιο αεριοποίησης εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος 500 kWel.
περισσότερα...
Η εταιρεία μας προτείνει και αναπτύσσει έργα παραγωγής βιοκαυσίμων και ενέργειας, με αιχμή την εγκατάσταση και εκμετάλλευση κάθε υβριδικών εργοστασίων βιοκαυσίμων παραγωγής βιοκαυσίμων, βιοαερίου, αερίου σύνθεσης και ενέργειας (ηλεκτρικής και θερμικής) από την καύση των αερίων βιοκαυσίμων, καθώς και αριστού λιπάσματος.
Πρόκειται για εργοστάσια βιοδιύλισης της βιομάζας , κυρίως της απόβλητης και υπολειμματικής, καθώς και εκείνη που μπορεί να παραχθεί για ενεργειακή χρήση.
περισσότερα...