Homepage Slider

You are here

Αεριοποίηση δεν σημαίνει αποτέφρωση

Η αεριοποίηση είναι μία διεργασία που μπορεί να μετατρέπει σκουπίδια, διάφορα είδη απόβλητης και υπολειμματικής βιομάζας, τα οποία διαφορετικά θα θάβονταν ή θα καίγονταν, σε καθαρό αέριο σύνθεσης (synagas) και για αυτό τον λόγο αποτελεί μία πολύ πιο εξελιγμένη μέθοδο σε σχέση με τη διαδικασία της αποτέφρωσης.

Η αποτέφρωση χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη οτιδήποτε μπορεί να καεί από τα απορρίμματα και γενικότερα από τη βιομάζα. Με τη χρήση μεγάλων ποσοστήτων αέρα, τα σκουπίδια καίγονται και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα.
Αντίθετα, με την αεριοποίηση η βιομάζα (των σκουπιδιών και άλλη) μετατρέπεται σε αέριο σύνθεσης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Τα σκουπίδια, δηλαδή, μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτη ύλη, όχι απλά για καύση, αλλά για μία χημική μετατροπή υψηλών θερμοκρασιών παράγοντας αέριο σύνθεσης. Έτσι, αντί να παράγεται μόνο ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, όπως γίνεται στις εγκαταστάσεις καύσης των απορριμμάτων, το αέριο σύνθεσης μπορεί να μετατρέπεται σε ενέργεια (ηλεκτρική και θερμική) αλλά και σε εξαιρετικά εμπορικά προϊόντα, όπως καύσιμα για την κίνηση, χημικά, λιπάσματα και υποκατάστατο φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η κύρια ανησυχία από την αποτέφρωση των σκουπιδιών είναι οι εκπομπές διοξινών και φουρανίων, ειδικά από την καύση πλαστικών - κυρίως από PVC. Με την καύση δεν μπορεί να γίνει έλεγχος αυτών των εκπομπών, ενώ ο οποιοσδήποτε καθαρισμός γίνεται μετά την καύση. Ένα ισχυρό πλεονέκτημα της αεριοποίησης, έναντι τις αποτέφρωσης, είναι το γεγονός ότι το παραγόμενο αέριο μπορεί να καθαριστεί προτού χρησιμοποιηθεί περαιτέρω.
Η αεριοποίηση είναι μία διεργασία εντελώς διαφορετική από την αποτέφρωση αφού:
  • Στις υψηλές θερμοκρασίες, στις οποίες γίνονται οι αντιδράσεις, τα μεγάλα και επιμήκη μόρια, όπως αυτά των πλαστικών, διασπώνται ολοκληρωτικά στα συστατικά του αερίου σύνθεσης, το οποίο στη συνέχεια καθαρίζεται πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση του.
  • Οι διοξίνες και τα φουράνια χρειάζονται αρκετό οξυγόνο για να σχηματιστούν, οπότε η ανεπαρκής σε οξυγόνο ατμόσφαιρα του αεριοποιητή δεν αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τον σχηματισμό και τον επανασχηματισμό των τοξικών αυτών ουσιών.
  • Οι διοξίνες απαιτούν ίχνη μετάλλων στην  εξάτμιση προκειμένου να επανασχηματιστούν. Το αέριο σύνθεσης καθαρίζεται από οποιοδήποτε ίχνος πρόσμιξης ή ακαθαρσίας προτού χρησιμοποιηθεί.
  • Όταν το αέριο σύνθεσης χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή θερμότητας, μπορεί να καθαριστεί όσο απαιτείται πριν αναφλεγεί, κάτι που δεν είναι εφικτό στην αποτέφρωση.
Η στάχτη, που παράγεται από την αεριοποίηση, είναι διαφορετική από αυτή της αποτέφρωσης, αφού αυτή εξέρχεται από τον αεριοποιητή σε λιωμένη μορφή, ψύχεται και σχηματίζει μία υαλώδη, μη εκχυλίσιμη σκωρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τσιμέντο, άσφαλτο κ.ά..
 
Undefined

Page Back


Κατασκευή Ιστοσελίδων GIM Greek Internet Marketing