Η μέθοδος παραγωγής του βιοντίζελ, που εφαρμόζεται παγκόσμια σε βιομηχανικό επίπεδο, συνίσταται στην αντίδραση της μετεστεροποίησης των τριγλυκεριδίων (TGs) και της εστεροποίησης των ελεύθερων λιπαρών οξέων (FFAs), με κάποια αλκοόλη μικρού μοριακού βάρους (κυρίως τη μεθανόλη).
Λιπαρό οξύ (Δομή (1))
|
Κοινή ονομασία
|
|
Χημικός τύπος
|
4:0
|
Βουτυρικό
|
Butyric
|
CH3(CH2)2COOH
|
6:0
|
Καπροϊκό
|
Caproic
|
CH3(CH2)4 COOH
|
8:0
|
Καπριλικό
|
Caprylic
|
CH3(CH2)6 COOH
|
10:0
|
Καπρικό
|
Capric
|
CH3(CH2)8 COOH
|
12:0
|
Λαυρικό
|
Lauric
|
CH3(CH2)10 COOH
|
14:0
|
Μυριστικό
|
Myristic
|
CH3(CH2)12 COOH
|
16:0
|
Παλμιτικό
|
Palmitic
|
CH3(CH2)14 COOH
|
18:0
|
Στεαρικό
|
Stearic
|
CH3(CH2)16 COOH
|
18:1
|
Ελαϊκό
|
Oleic
|
CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7 COOH
|
18:2
|
Λινελαϊκό
|
Linoleic
|
CH3(CH2)4(CH=CHCH2)2(CH2)6 COOH
|
18:3
|
α-Λινολενικό
|
a-Linoleic
|
CH3CH2(CH=CHCH2)3(CH2)6 COOH
|
22:1
|
Ερουκικό
|
Erucic
|
CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11 COOH
|
20:5
|
-
|
EPA (2)
|
CH3CH2(CH=CHCH2)5(CH2)2 COOH
|
22:6
|
-
|
DHA (2)
|
CH3CH2(CH=CHCH2)6CH2 COOH
|
Λιπαρό οξύ
|
Σημαντικές πηγές (φυτικά έλαια, ζωικά λίπη)
|
4:0
|
βούτυρο, γαλακτοκομικά λίπη
|
6:0
|
καρύδα, πυρήνας φοίνικα
|
8:0
|
‘’
|
10:0
|
‘’
|
12:0
|
‘’
|
14:0
|
‘’
|
16:0
|
βαμβακόσπορος, φοίνικας
|
18:0
|
βούτυρο κακάο, ζωικό λίπος
|
18:1
|
βαμβακόσπορος, ελιά, φοίνικας, ελαιοκράμβη
|
18:2
|
καλαμπόκι, σουσάμι, σόγια, ηλίανθος
|
18:3
|
λιναρόσπορος
|
22:1
|
ελαιοκράμβη υψηλού ερουκικού οξέος
|
20:5
|
ψάρια και ζωικά λίπη
|
22:6
|
ψάρια και ζωικά λίπη
|
Έλαια / Λίπη
|
Σύνθεση λιπαρών οξέων
|
|||||||||
14:0
|
16:0
|
18:0
|
20:0
|
22:0
|
24:0
|
18:1
|
22:1
|
18:2
|
18:3
|
|
Αραβοσιτέλαιο
|
0
|
12
|
2
|
Ίχνη
|
0
|
0
|
25
|
0
|
6
|
Ίχνη
|
Βαμβακέλαιο
|
0
|
28
|
1
|
0
|
0
|
0
|
13
|
0
|
58
|
0
|
Κραμβέλαιο
|
0
|
2
|
1
|
2
|
1
|
1
|
19
|
58
|
9
|
7
|
Λινέλαιο
|
0
|
5
|
2
|
0
|
0
|
0
|
20
|
0
|
18
|
55
|
Φυστικέλαιο
|
0
|
11
|
2
|
1
|
2
|
1
|
48
|
0
|
32
|
1
|
Ελαιοκράμβη
|
0
|
3
|
1
|
0
|
0
|
0
|
64
|
0
|
22
|
8
|
Κάρδαμο
|
0
|
9
|
2
|
0
|
0
|
0
|
12
|
0
|
78
|
0
|
Σισαμέλαιο
|
0
|
13
|
4
|
0
|
0
|
0
|
53
|
0
|
30
|
0
|
Σογιέλαιο
|
0
|
12
|
3
|
0
|
0
|
0
|
23
|
0
|
55
|
6
|
Ηλιέλαιο
|
0
|
6
|
3
|
0
|
0
|
0
|
17
|
0
|
74
|
0
|
Φοινικέλαιο
|
0,6-1,6
|
41-47
|
3,7-5,6
|
0-0,8
|
-
|
-
|
38-44
|
-
|
6,6-12
|
0-0,5
|
Ελαιόλαδο
|
0
|
11
|
3,60
|
-
|
-
|
-
|
75,3
|
0
|
9,50
|
0,60
|
Πυρηνέλαιο
|
0
|
5.00
|
1,60
|
0
|
0
|
0
|
74,7
|
|
17,60
|
0
|
Λίπος
προβάτου
|
-
|
3,7-7,9
|
2,4-8,9
|
-
|
0
|
1-3,5
|
44-71
|
0
|
11-18
|
0
|
Λίπος
βοδιού
|
2,73
|
22,99
|
19,44
|
0,14
|
-
|
-
|
41,60
|
-
|
3,91
|
0,49
|
Κίτρινο λίπος
|
0,70
|
14,26
|
8,32
|
0,33
|
-
|
-
|
43,34
|
-
|
26,25
|
2,51
|
Επιλεγμένο
λευκό λίπος
|
1,57
|
22,04
|
9,95
|
0,14
|
-
|
-
|
42,45
|
-
|
13,17
|
0,97
|
Λίπος
πουλερικών
|
0,57
|
22,76
|
5,36
|
0
|
-
|
-
|
42,07
|
-
|
17,14
|
1,07
|
Λαρδί
|
1,40
|
25,50
|
15,80
|
-
|
-
|
-
|
47,10
|
0
|
8,90
|
1,10
|
Έλαια και Λίπη
|
14:0
|
16:0
|
18:0
|
18:1
|
18:2
|
18:3
|
20:0
|
22:1
|
Σογιέλαιο
|
-
|
6-10
|
2-5
|
20-30
|
50-60
|
5-11
|
-
|
-
|
Καλαμποκέλαιο
|
1-2
|
8-12
|
2-5
|
19-49
|
34-62
|
ίχνη
|
-
|
-
|
Φυστικέλαιο
|
-
|
8-9
|
2-3
|
50-65
|
20-30
|
-
|
-
|
-
|
Ελαιόλαδο
|
-
|
9-10
|
2-3
|
73-84
|
10-12
|
ίχνη
|
-
|
-
|
Βαμβακέλαιο
|
0-2
|
20-25
|
1-2
|
23-35
|
40-50
|
ίχνη
|
-
|
-
|
Safflower(1)
|
-
|
5.9
|
1.5
|
8.8
|
83.8
|
-
|
-
|
-
|
Safflower(2)
|
-
|
4.8
|
1.4
|
74.1
|
19.7
|
-
|
-
|
-
|
Κραμβέλαιο(2)
|
-
|
4.3
|
1.3
|
59.9
|
21.1
|
13.2
|
-
|
-
|
Κραμβέλαιο(3)
|
-
|
3.0
|
0.8
|
13.1
|
14.1
|
9.7
|
7.4
|
50.7
|
Βούτυρο
|
7-10
|
24-26
|
10-13
|
28-31
|
1-2.5
|
.2-.5
|
-
|
-
|
Λαρδί
|
1-2
|
28-30
|
12-18
|
40-50
|
7-13
|
0-1
|
-
|
-
|
Tallow
|
3-6
|
24-32
|
20-25
|
37-43
|
2-3
|
-
|
-
|
-
|
Linseed Oil
|
-
|
4-7
|
2-4
|
25-40
|
35-40
|
25-60
|
-
|
-
|
Κίτρινο Λίπος
|
2.43
|
23.24
|
12.96
|
44.32
|
6.97
|
0.67
|
-
|
-
|