
Ένας από τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, που προτείνει η
AGROENERGY, αφορά στη χρήση στερεής βιομάζας και στερεών βιοκαυσίμων (pellets κ.ά.). Ταυτόχρονα, πρέπει να εγκατασταθούν και τα συστήματα χρήσης (καύσης) των στερεών βιοκαυσίμων / της στερεής βιομάζας, δηλαδή οι καυστήρες-λέβητες.
Το συνολικό κόστος (των στερεών βιοκαυσίμων και των καυστήρων) είναι μικρότερο από το κόστος του πετρελαίου για την ίδια απόδοση. Επιπλέον, οι καυστήρες θα εγκατασταθούν για πολλά χρόνια, οπότε το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η AGROENERGY έχει εξασφαλίσει την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων pellets, ποιότητας DIN plus, A plus, Α1 κ.ά.. Επίσης, η AGROENERGY διαθέτει και εγκαθιστά καυστήρες-λέβητες και σόμπες καύσης των pellets και άλλων στερεών βιοκαυσίμων, καθώς και στερεής βιομάζας, που κατασκευάζει στην Ελλάδα αλλά και εισάγει κυρίως από την Ισπανία.
Μερικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση των pellets σε σχέση με το πετρέλαιο:
Η τιμή αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης από τον καταναλωτή είναι 1300 €/m3 ή 1563 €/tn και η λιανική τιμή αγοράς του pellet κυμαίνεται από 250 έως 400 €/tn (για το καλό pellet και 450 €/tn). Η τιμή αγοράς των υπόλοιπων στερεών βιοκαυσίμων (briquettes, πυρήνα, τσόφλια, κουκούτσια κ.ά.) κυμαίνεται από 150 έως 250 €/tn.
Η θερμογόνος δύναμη του pellet και των άλλων στερεών βιοκαυσίμων κυμαίνεται από 40% έως 50% της θερμογόνου δύναμης του πετρελαίου.
Άρα, έχουμε όφελος από τη χρήση των pellets και γενικότερα των στερεών βιοκαυσίμων από 40% έως 60% σε σχέση με το πετρέλαιο. Προϋπόθεση αυτού είναι η σωστή καύση του στερεού βιοκαυσίμου σε κατάλληλους καυστήρες ή σόμπες, ώστε να αποδίδεται η μέγιστη δυνατή θερμογόνος δύναμη του καυσίμου.
Βέβαια, το αρχικό κόστος χρήσης του στερεού βιοκαυσίμου ως εναλλακτικό καύσιμο θα είναι μεγαλύτερο, αφού στην αρχή θα εγκατασταθούν και οι σχετικοί καυστήρες-λέβητες, αλλά το συνολικό αυτό κόστος θα είναι μικρότερο από το ετήσιο κόστος χρήσης του πετρελαίου. Οι καυστήρες αυτοί, όμως, θα εγκατασταθούν μία φορά.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο τα pellets και οι briquettes, γιατί έχουν μεγάλη επιφάνεια καύσης, οπότε η καύση τους είναι λιγότερο ατελής, με αποτέλεσμα να προκύπτουν επικίνδυνα καυσαέρια και κυρίως σωματίδια λιγότερα από αυτά που εκπέμπονται από τη χρήση των άλλων στερεών βιοκαυσίμων και του ξύλου.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι δύσκολο έως αδύνατο να τοποθετηθεί και σύστημα καυστήρα-λέβητα στερεών βιοκαυσίμων παράλληλα με τον καυστήρα του πετρελαίου, στα πλαίσια ενός υβριδικού συστήματος θέρμανσης, οπότε, επειδή δεν πρέπει να αντικαθίσταται ο καυστήρας πετρελαίου, η χρήση των στερεών βιοκαυσίμων προτείνεται για τους ανοικτούς επαρχιακούς χώρους.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα προτείνεται η χρήση των μπρικεττών οι οποίες καλό είναι να αντικαταστήσουν τη χρήση του ξύλου στα τζάκια, γιατί έτσι και πολύ καλύτερη καύση εξασφαλίζεται και λιγότερη στάχτη προκύπτει και καλύτερα καυσαέρια εκπέμπονται.