Η βιοαιθανόλη 1ης και 2ης γενιάς παράγεται
από σακχαρούχα και αμυλούχα προϊόνται (τεύτλα, δημητριακά) η πρώτη και
από ξυλώδη (κυτταρινούχα) γεωργικά και δασικά υποπροϊόντα και υπολείμματα η δεύτερη.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της βιοαιθανόλης 2ης γενιάς είναι
οι άφθονες και φθηνές πρώτες ύλες,
ο μη ανταγωνισμός των υλών αυτών με τρόφιμα (ηθική απαξίωση) και
η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (1η γενιά < 35%, 2η γενιά > 90%).
Τα μειονεκτήματά της είναι το κόστος προκατεργασίας και κυρίως υδρόλυσης της πρώτης ύλης (της κυτταρίνης).
Τα κύρια στάδια της διαδικασίας παραγωγής της βιοαιθανόλης είναι
η παραγωγή της ζάχαρης και
η μετατροπή της σε αιθανόλη μέσω των αντιδράσεων της αλκοολικής ζύμωσης.
Η βιοαιθανόλη είναι πλήρως συμβατή και αναμίξιμη με τη βενζίνη σε οποιαδήποτε αναλογία.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μίγματα με αυτή στους ήδη υπάρχοντες βενζινοκινητήρες.